Trias Energetica Trias Energetica is een drie-stappen-plan bedoeld voor bedrijven, huishoudens en overheden, om stap voor stap klimaatneutraal te worden.

De volgorde van de drie stappen is:
1.  Beperken van de energievraag; energiebesparing
     door bijvoorbeeld goede warmte isolatie
2.  Gebruik van duurzame energie; voorbeelden
     hiervan zijn zonne-, wind- en biomassaenergie
3.  Efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen;
     bijvoorbeeld warmte terugwin installaties


Energiekosten Uit onderzoek blijkt dat van iedere euro die aan energie wordt uitgegeven, 8 eurocent verloren gaat aan niet of niet goed geïsoleerde leidingen en apparatuur. Ook waar “op het oog" goed is geïsoleerd, kunnen door de aanwezigheid van warmtebruggen toch nog behoorlijke verliezen optreden. Onder andere doordat de beplating in aanraking komt met de leiding of een afsluiter vindt warmtetransport plaats. Warmtebruggen zijn eenvoudig te vinden door “handoplegging" of door het gebruik van een tehrmografische camera. Een goede oplossing om warmtebruggen te voorkomen, is het gebruik van prefab isolatiematrassen. (uit: “Het Ketelhuis - produktie en gebruik van stoom in de praktijk" - Auteur Dhr. N.D. Duinkerken) Door goed te isoleren kan uw energierekening dus fors omlaag! Dit geldt zowel voor de industrie als in de utiliteitsbouw. Het is onbegrijpelijk dat bij veel bedrijven wel wordt geïnvesteerd in warmteterugwinning uit rookgassen en verbetering van de branderafstelling, met een terugverdientijd van een aantal jaren, maar dat er weinig belangstelling is voor het voorkomen van warmteverlies via niet of slecht geïsoleerde leidingen, appendages en vaten. De terugverdientijd van isolatie laat zich eerder in maanden dan in jaren uitdrukken.

E-Bench energie monitoring E-Bench heeft bij een opdrachtgever van Thermatras® een berekening gemaakt van het energiegebruik. Zowel van de periode voor de isolatie van appendages als na isolatie zijn er metingen gedaan. De conclusie is dat de isolatiematrassen een besparing bewerkstelligen van 7%. Dit heeft geleid tot een kostenbesparing van €5000,- op jaarbasis, waardoor de investering binnen 2 jaar terugverdiend is. Onderstaand de grafiek waarin de energiebesparing door middel van isolatiematrassen (blauw) ten opzichte van de ongeisoleerde situatie (groen) duidelijk zichtbaar is:

Indicatieve berekeningen warmteverlies De VDI-Wärmeatlas is een veel geraadpleegd standaardwerk voor warmteverliesberekeningen. Deze hanteert als vuistregel dat, bij niet geïsoleerde leiding, het warmteverlies 50-70 % bedraagt (afhankelijk van de diameter). Het warmteverlies van een niet geïsoleerde afsluiter bedraagt 2 à 3 maal het verlies van een niet geïsoleerde flens. Dit komt overeen met het warmteverlies van 1,5 à 2 meter niet geïsoleerde leiding.

Met isoleren kan het energieverlies flink worden teruggebracht. Bij isolatie van leidingen mag er vanuit worden gegaan dat het verlies ten opzichte van de ongeïsoleerde leiding met 90 tot 95 % wordt teruggebracht. Bij appendages ligt dit rendement op 80 tot 85 %. (uit: “Het Ketelhuis - produktie en gebruik van stoom in de praktijk" - Auteur Dhr. N.D. Duinkerken)