Nieuwbouwkosten Ondanks het grote belang vormen isolatiewerkzaamheden vaak een sluitpost in de begroting van nieuwbouwprojecten. De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd in de meest hectische tijd van de constructie: tussen werktuigbouwkundige oplevering en de productie start-up van de fabriek. De oude stelregel “Geen isolatie is beter dan slechte isolatie" uit de dagen dat energiekosten nog niet zo zwaar meespeelden, is achterhaald in die zin dat geen isolatie een niet reële oplossing is vanuit het energie en milieustandpunt, maar slechte isolatie noch vanuit het energiestandpunt, noch vanuit het onderhoudsstandpunt een acceptabele situatie is. Niet correct aangebrachte of slecht onderhouden isolatie kan resulteren in enorme vervolgkosten zoals onderhoud, lekkagekosten, installatievervanging of zelf productiestop.

Onderhoudskosten Ten behoeve van gebruik of onderhoud is het soms nodig dat regelmatig de isolatie van bepaalde onderdelen verwijderd moet worden. Dit kan worden uitgevoerd in wegneembare kappen om bijvoorbeeld afsluiters en flenzen. Maar voor bepaalde delen, zoals turbines, pompen, mangatdeksels, instrumentatie etc. kan overwogen worden om isolatiematrassen toe te passen. Het voordeel hiervan is dat matrassen volledig op maat gemaakt worden waarbij de matras de vorm van het object zo dicht mogelijk benadert en daarmee een optimale isolatie geeft die zeer frequent en gemakkelijk aangebracht en verwijderd kan worden. Isolatiematrassen zijn er een duidelijk voorbeeld van dat in de praktijk van het isoleren de initiële investering wat hoger is, maar de onderhoudskosten beduidend lager uitvallen.

Bedrijfszekerheid van verwarmingsinstallaties In de praktijk hebben wij geconstateerd dat de beschikbare ruimte voor een verwarmingsinstallatie steeds kleiner wordt, mede door een factor als bouwkosten. Als gevolg hiervan ziet men vaak, dat ondanks wettelijke regelgeving, de ventilatie nog wel eens te kort schiet. De warmteontwikkeling in een technische ruimte wordt met name veroorzaakt door de opslag van warmte in de leidingen en appendages, welke verreweg de grootste warmtebronnen in een technische ruimte zijn. Een hoge warmtebelasting in een technische ruimte is slecht voor de levensduur van elektronische regelapparatuur in schakelkasten. Hierdoor kunnen storingen ontstaan en komt de bedrijfszekerheid van de installatie in gevaar. Isolatie van appendages met Thermatras® isolatiematrassen is een eerste stap, vervolgens kan altijd nog aanvullende ventilatie geïnstalleerd worden.

Personeelskosten Een zieke werknemer kost anderhalf tot tweeënhalf keer zoveel als zijn bruto-loonkosten; dat bedrag bestaat uit omzetverlies en vervanging of extra werk door collega's. Als de zieke medewerker niet gereïntegreerd wordt in de organisatie, zal tevens (bij grote organisaties) de WIA-premie hoger worden voor alle werknemers. Een goed werkklimaat heeft een positieve invloed op terugdringing van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Dit draagt bij aan verbetering van de bedrijfsresultaten. Een goede risico-inventarisatie en bijbehorend plan van aanpak zijn belangrijke instrumenten om de bedrijfsrisico’s in kaart te brengen en hier oplossingen voor te realiseren. Als de temperatuur op de werkplek boven de 40 °C stijgt, is er bijna altijd risico op gezondheidsschade en moeten passende maatregelen worden genomen. Een hoge warmtebelasting kan, naast gezondheidsrisico’s, ook veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

Wetgeving Op grond van de Wet milieubeheer worden voor stookinstallaties eisen gesteld aan een goede verbranding, veiligheid en energiezuinigheid. De Milieudienst controleert of bedrijven zich aan de regels houden. De maatregelen die een bedrijf moet nemen, hangen af van het jaarlijks energieverbruik. De Milieudienst bepaalt of er mogelijke energie besparingmogelijkheden zijn. Als deze er zijn, kan de Milieudienst u verplichten een energieonderzoek uit te voeren. Voor de maatregelen, die zich binnen vijf jaar terugverdienen, moet u een uitvoeringsplan opstellen. Wanneer een bedrijf de milieuregels overtreedt, kan de Milieudienst sancties opleggen, zoals een dwangsom of bestuursdwang. Ook is het mogelijk dat de Milieudienst de milieuvergunning van een bedrijf intrekt. De Europese Unie zal naar de toekomst toe een steeds strenger beleid gaan voeren ten aanzien van milieuwetgeving.

Milieukosten Milieukosten en milieuschade zijn lastige begrippen om exact uit te drukken in getallen. Vaak overheersen de korte-termijn-effecten en milieuschade manifesteert zich meestal pas op de langere termijn. Naar de toekomst toe zal er aan het principe “De vervuiler betaalt" in toenemender mate belang worden gehecht. Milieubewust en klimaat neutraal ondernemen wordt in toenemende mate door subsidies beloond en het vervuilen van het milieu vaker belast en met hogere sancties beboet.