Duurzaam ondernemen en maatschappelijke verantwoording Thermatras® streeft naar een breder gedragen maatschappelijke verantwoording en bewustwording van energiegebruik binnen het bedrijfsleven. Duurzaam ondernemen dient niet slechts een marketing lading te hebben. maar in de breedste zin toegepast te worden binnen bedrijfsprocessen. Milieubewust ondernemen biedt een zichtbaar kader voor verantwoord ondernemen op de lange termijn en draagt bij tot een breder gedragen milieubewustzijn bij iedere zakelijke relatie op de korte termijn.

Klimaatverandering ontstaat door het stijgen van de gemiddelde temperatuur op aarde, en dat komt weer door de gestegen concentratie broeikasgassen in de atmosfeer. Het weer, de wereldwijde zeespiegelstijging en het leven van mens en dier ervaren de gevolgen van klimaatverandering. De gemiddelde temperatuur aan het aardoppervlak is in de 20e eeuw met 0,6 graden Celsius gestegen. Dat lijkt niet veel, maar de gevolgen zijn meetbaar. Drie recente jaren (1997, 1998 en 2003) waren de warmste sinds 1860 - en waarschijnlijk de warmste in duizend jaar. De zeespiegel is tussen tien en twintig centimeter gestegen. Op gematigde en hogere breedtegraden valt nu meer regen. Deze veranderingen zijn waarschijnlijk grotendeels door de mens veroorzaakt; de temperatuur zal voorlopig ook blijven stijgen.

Broeikasgassen zoals kooldioxide (CO2) en methaan (CH4) zijn noodzakelijk voor het leven op aarde. Zonder dit gasmengsel in de atmosfeer zou de gemiddelde temperatuur op aarde -18°C zijn. De gemiddelde wereldtemperatuur bedraagt nu ongeveer 12 graden Celsius boven nul. Maar de concentratie broeikasgassen (met name kooldioxide) is dertig procent gestegen sinds de industriële revolutie van tweehonderd jaar geleden. Het versterkte broeikaseffect dat hiervan het gevolg is, brengt klimaatveranderingen met zich mee die schadelijk kunnen uitpakken voor het leven op aarde.

Als u klimaatverandering wilt helpen tegengaan, dan is energiebesparing het meest effectief. Bewust omgaan met elektriciteit, brandstof en gas verlaagt de uitstoot van broeikasgassen. Dit levert een directe bijdrage in de oplossing van de globale klimaatverandering problematiek.

Meerjarenafspraak energie-efficiency / Convenant Benchmarking energie-efficiency Na de energiecrisissen van 1973 en 1979 werden door de Overheden van de geïndustrialiseerde landen diverse programma's gelanceerd om tot een zuiniger energiegebruik te komen. De energiegebruikers hebben toen ook belangrijke verbeteringen in hun energie-efficiëntie gerealiseerd.

Een nieuw impuls werd gegeven door de klimaatproblematiek. Energiegebruik is verbonden met brandstoffen, waarvan de normale verbrandingsgassen koolstofdioxide bevatten, het voornaamste broeikasgas. Als reactie op de toenemende ongerustheid over de opwarming van de aarde werd door de Verenigde Naties in 1992 een "Raamverdrag inzake Klimaatverandering" afgesloten, wat werd geratificeerd door 186 landen. Dit werd nader uitgewerkt door de latere Conferenties van de Partijen, waarvan die van Kyoto in 1997 de meest bekende is. In het Kyoto-protocol werden kwantitatieve verbintenissen vastgelegd voor vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De EU-doelstelling werd in 1998 verder verdeeld tussen de lidstaten.

Overheden gebruiken verschillende middelen om tot de uitstoot van broeikasgassen te komen. Naast energiebelastingen en wettelijke maatregelen, maakt men ook gebruik van de meerjarenafspraak energie-efficiency (MJA) in Nederland of het Benchmarking Convenant in Belgie. Iedere lidstaat heeft wel een dergelijke concept. Het betreft hier een overeenkomst tussen de overheid en bedrijven en instellingen over het effectiever en efficiënter inzetten van energie. Dit is in beginsel geen vrijblijvende aangelegenheid en men wordt uiteindelijk gedwongen om energiebesparende maatregelen toe te passen.

Het kosten- en batendossier van Thermatras® maakt duidelijk waar besparingsmogelijkheden liggen.