Centrale Verwarming (C.V.) en warmtapwater (WTW) Centrale verwarming is een verwarmingssysteem, waarbij de warmte die nodig is voor de verwarming van de vertrekken van een gebouw, centraal wordt opgewekt en met behulp van een warmteoverbrengend medium (water of lucht) wordt overgebracht naar de verschillende ruimtes.
Een standaard C.V. installatie bestaat over het algemeen uit verwarmingsketels, transportleidingen en appendages voor het transporteren en regelen van de verwarming naar o.a. luchtgroepen, radiatoren, convectieputten, warmtewisselaars en boilers.

Daarnaast kan bij de warmte opwekking ook primair gebruik worden gemaakt van stadsverwarming, stoom- of warmte kracht installaties, waarbij het C.V. gedeelte wordt opgewekt in het secundaire systeem van een warmtewisselaar.
Vaak zijn de leidingen van een C.V. en Warm tapwater (Sanitair Warmwater) voldoende geïsoleerd. Bij het merendeel van de bestaande installaties, warmwater- en luchtbehandelinginstallaties ontbreekt het nog steeds aan doeltreffende appendage isolatie. Merkwaardig genoeg wordt appendage isolatie ook bij veel nieuwe installaties nog steeds niet standaard toegepast. Zelfs bij warmtapwater (WTW) installaties en hoogrendementsketels is de isolatie van de diverse appendages vaak onvoldoende. Er wordt dan dus wel geïnvesteerd in een energiebesparend systeem, maar het uiteindelijke rendement is niet geoptimaliseerd.

Technische ruimten
Technische ruimten met een warmte probleem zijn eerder regel dan uitzondering. De oorzaak van dit probleem is vaak de warmte uitstraling van niet of onvoldoende geïsoleerde appendages.

Bij nieuwbouw projecten wordt er steeds minder rekening gehouden met de benodigde ruimte voor een technische installatie. Vaak past een werktuigbouwkundige installatie maar net in de krappe ruimtes. Als er daarnaast tevens een tekort is aan ventilatie loopt de omgevingstemperatuur snel op. De temperatuursteiging heeft negatieve gevolgen voor het werkklimaat van de technische medewerkers en voor de levensduur van elektrische apparatuur (schakelkasten, pompen). Tevens kan een te hoge omgevingstemperatuur bijdragen tot het opwarmen van koudwater systemen, dat wederom een verhoogd risico van tot legionella besmetting kan veroorzaken. Uiteraard bestaan er ook grote technische ruimten, waar in verhouding te veel ventilatie is. Vanuit deze ruimtes wordt de de warmte uitstraling van de appendages direct via ventilatie systemen afgevoerd naar de buitenlucht. Een uitermate snelle wijze van energieverspilling.
Thermatras® isolatiematrassen optimaliseren de effectieve energieopbrengst uit een verwarmingssysteem en verminderen het wegvloeien van warmte uit blootliggende appendages. Ook voor krap opgezette technische ruimtes, waar andere isolatiemethodes niet passen, zijn isolatiematrassen uitermate geschikt.

Klik hier voor de Thermatras® fotoviewer.